Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore is geboren op 14 april 1945, Weston-super-Mare Engeland. Op zijn elfde jaar krijgt hij een akoestische gitaar en neemt hij klassiek gitaarles. Rock’n Roll intrigeert hem echter ook. School is niet echt aan hem besteed. Liever zit hij uren per dag gitaar te spelen. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet om school te verlaten, doet hij dat. Op zijn zestiende begint hij te werken aan (wat later zal blijken) een carrière als professioneel muzikant. Aanvankelijk speelt hij in kleine kroegjes en begeleidt hij andere artiesten (o.a. Jerry Lee Lewis). Zijn eerste echte band, die enige naam heeft, zijn The Outlaws (1967).

Eind 1967 besluiten toetsenist Jon Lord en Ritchie Blackmore om samen een nieuwe band te formeren. De band Roundabout wordt opgericht. Na een komen en gaan van muzikanten vindt de band eindelijk een stabiele bezetting. Naast Lord en Blackmore bestaat de band uit: Ian Paice (drums), Nick Simper (bas) en Rod Evans (zang).
De bandnaam wordt vervangen door de naam Deep Purple. Een band met diverse bezettingen waar Ritchie lange tijd deel van uit zal maken. Na een aantal albums en een prestigieus project genaamd Concerto For Group And Orchestra (waar klassiek en rockmuziek elkaar ontmoeten), brengt de groep Deep Purple In Rock uit. Met de song ‘Child In Time’ (nog altijd hoog genoteerd in de top 100 aller tijden) kan niemand meer om de band heen. Met nummer ‘Black Night’ scoort de band een grote hit. De band bevindt zich in een zeer creatieve fase en brengt een aantal albums uit die later uit zouden groeien tot klassiekers. De albums Fireball en Machine Head , met best ‘riff off all time’ ‘Smoke On The Water’, en het live album Made In Japan volgen elkaar in rap tempo op.

Ritchie Blackmore and Deep Purple 1969

In 1975 wil Ritchie na bandwisselingen en muzikale meningsverschillen binnen de band iets anders: een eigen band. Rainbow wordt opgericht met een aantal leden van de band Elf (waaronder Ronnie James Dio). Na het vinden van geschikte muzikanten brengt de groep Rainbow Rising uit. Net als Deep Purple kent Rainbow behoorlijk wat bezettingswisselingen. Achter de microfoon staan naast Dio ook Graham Bonnet en Joe Lynn Turner. Bekendste wapenfeit op commercieel gebied is de single ‘Since You’ve Been Gone’ van het album Down To Earth. Rainbow brengt verder o.a. de albums: Long Live Rock ’n Roll, Straight Between The Eyes en Bent Out Of Shape (met daarop ‘Street Of Dreams’: later door Blackmore’s Night opnieuw opgenomen) uit.

Ritchie Blackmore en Ronnie James Dio in Rainbow

In 1984 is het tijd voor een nieuwe toetreding tot Deep Purple. Rainbow wordt tijdelijk ontbonden. In de nieuwe line-up van Deep Purple worden Perfect Strangers (met het Zeppelin achtige ‘Perfect Strangers’ en ‘Knocking At Your Back Door’), The House Of Blue Light, Nobody’s Perfect, Slaves And Masters en The Battle Rages On opgenomen.

In 1993 verlaat Ritchie met knallende deuren de band voor een tweede en definitieve keer.,In 1995 verschijnt er een nieuw Rainbow album. Het album Stranger In Us All met daarop o.a. Ariel (een song mede geschreven door Candice Night) luidt een kort nieuw tijdperk van Rainbow in. Ritchie’s vriendien Candice Night is hierop te horen als achtergrondzangeres en schrijft mee aan vele songs.

In 1993 is de tijd rijp voor een nieuw Rainbow album. Het album Stranger In Us All met daarop o.a. Ariel (een song mede geschreven door Candice Night) luidt een kort nieuw tijdperk van Rainbow in. Candice is hierop te horen als achtergrondzangeres en schrijft mee aan vele songs.

Ritchie is alle grootse spektakels en gekte een beetje beu. In plaats van een continuering van deze band richt hij samen met Candice Night een nieuwe band op waarbinnen meer ruimte is voor klassiek, renaissance, folk en popmuziek: Blackmore’s Night is een feit.

Ritchie Blackmore live in Amsterdam

Foto: Jaixa Photography - http://www.jaixa-imaging.com