Candice Night

Candice Night is geboren op 8 mei 1971 in Hauppage, Long Island. Al op zeer jonge leeftijd wordt duidelijk dat zij gevoel voor muziek heeft. Haar eerste podium ervaring doet Candice op als zij op vier jarige leeftijd deel uitmaakt van een Toneelgroep: “The Masque Little Theatre Group”. Daarmee speelt zij stukken als Tom Sawyer en Mary Poppins.

Candice Night

Candice laat het publiek meezingen.

Op latere leeftijd ontplooit Candice zich ook in andere disciplines zoals ballet, dans, turnen en marionette. Ze krijgt pianoles en zanglessen tot haar twaalfde jaar. Op haar twaalfde begint Candice met modellenwerk. Tot aan haar twintigste combineert ze poseren, zingen en school. Ze doet veel modellenwerk voor reclames, fotoshoots, etc. Candice vindt het erg leuk om te doen, maar toch voelt ze dat er iets mist.
Het feit dat ze er niet haar hele ‘hart en ziel in kon stoppen’ doet haar beginnen met het schrijven van poëzie. Op die manier vindt ze een goede uitlaatklep voor haar gevoelens, verlangens en ideeën. Ze vormt een duidelijke visie op de wereld om haar heen. Candice stort zich op het schrijven en verdiept zich ook in teksten van anderen. Schrijven, in combinatie met muziek kunnen haar doen ‘wegvluchten’ in een mooie wereld.

Rond haar achttiende moet Candice een keuze maken in wat ze wil gaan doen met haar leven. Voor haar is een ding duidelijk: ze wil zo dicht mogelijk in contact staan met muziek. Ze wil zijn op een plek waar veel muziek is, zoals een opnamestudio, een radiostation of een platenlabel. Ze meldt zich aan als stagiaire (voor haar studie communicatie en journalistiek) bij een lokaal radiostation in Long Island, New York. Daar doet ze van alles.
Ze ziet veel muzikanten aan het werk, maar het is toch ook niet echt wat ze ervan heeft verwacht. Echter deze stap levert haar het grootste geluk in het leven op: ze leert Ritchie Blackmore kennen. Tijdens een voetbalwedstrijd van radiomakers en muzikanten staat Candice langs de lijn om haar team aan te moedigen. In het andere team speelt Ritchie Blackmore. Candice kent Ritchie wel van Rainbow en ze heeft hem in 1989 live zien spelen met Deep Purple. De vonk springt over en vanaf dat moment zijn de twee onafscheidelijk.

In 1991 trekt Candice in bij Blackmore en wonen ze samen. Vanaf dat moment krijgt de muzikale carrière van Candice steeds meer vorm. Ze gaat mee op tournee met de band en tijdens de Battle Rages On tour van 1993 zingt Candice op de achtergrond mee. Weliswaar off-stage, maar ze zingt wel mee. Wanneer Ritchie de beslissing neemt om Deep Purple te verlaten en Rainbow opnieuw op te richten, vraagt hij aan Candice om enkele teksten te schrijven voor de nummers. Dit ging Candice goed af en op het Rainbow album Stranger In Us All is 50% van de teksten van de hand van Candice. Ook is ze te horen op het nummer Ariel, wat ze samen met Ritchie heeft geschreven.

Candice Night

Candice en Ritchie delen samen een grote passie: de liefde voor natuur, romantiek en de Middeleeuwen. Het tweetal besluit dan om samen een akoestisch album op te nemen met nummers die hun grondslag vinden in de Renaissance. Het album is een mooi romantisch album met eenvoudige liedjes. Candice ontpopt zich hier niet alleen tot tekstschrijfster maar ze is ook de zangeres. Dit album leidt tot een volwaardig project met als naam: Blackmore’s Night. Vanaf dat moment is Candice zangeres. Ze moet nu ook voor het eerst Live voor publiek gaan zingen. Haar eerste concert is meteen voor 5000 man in Japan. Ze is zo zenuwachtig dat Ritchie haar het podium op moet ‘duwen’. Naarmate de jaren vorderen ontwikkelt Candice zich tot volwaardig zangeres en performer. Ze leert ook steeds meer instrumenten spelen zoals de schalmei, blokfluit en penny-whistle.

Ze werkt ook steeds meer met andere artiesten samen bij diverse projecten. Ze heeft duetten opgenomen met Glenn Hughes en Halloween. Ook hernieuwt ze haar acteercarrière als in 2001 een themapark wordt geopend in Amerika. In een visueel 3-d attractie speelt zij de rol van prinses. Ook neemt ze enkele nummers opnieuw op als soundtrack voor deze attractie.
Ze heeft een rol gespeeld in de film “House of Eternity” waar Blackmore’s Night ook de muziek voor maakte.

House of Eternity

Verder zal spoedig haar eerste solo album verschijnen.

Zelf zegt ze over haar carrière: “Ik heb alles te danken aan Ritchie. Hij heeft me zoveel geleerd. Over geloven in jezelf, over hoe je een goede performance neer kan zetten. Met Blackmore’s Night heb ik een deur geopend naar het verleden en ook naar de toekomst. Er is zoveel gebeurd en ik heb zoveel geleerd. En de reis is zeker nog niet afgelopen…”

Na negentien jaar te zijn samen geweest, treden Ritchie en Candice 5 oktober 2008 in het huwelijk. Het is een sprookjesachtig huwelijk in een kasteel in Middeleeuwse sfeer.

tekst: Merlijn Rotte